Huidige systeem van hulpverleningsonderwijs: AFSCHAFFEN

 

Laat ik eens als een olifant door de porseleinkast raggen. Of nee, laat ik het meteen maar groots aanpakken en een kudde woedende olifanten ter hand nemen. Ik pleit namelijk voor de afschaffing van het huidige hbo en universitaire onderwijs ten aanzien van de hulpverlening. Het is waardeloos, een compleet papieren gedrocht en in no time is al die papieren kennis getransformeerd tot een klakkeloze aanpassing op de heersende bureaucratie en zorgland.

Zorg op maat, het credo voor veel hulpverleners is verworden tot de dienstverlening aan de eigen organisatie om die cliënten te zoeken en te indiceren die passen binnen het eigen lopende band productieproces. Cliënten (of patiënten) of hoe je ze ook wilt noemen, al naar gelang de hype in zorgverleningsland, zijn er niet bij geholpen en veel hulpverleners verworden tot inflexibele aanbodgerichte robotten. Los van hun eigen gevoel en de papieren kennis als schaamlap voor hun handelen.

 

Mijn voorstel is, een ieder die een HBO of Universitaire opleiding ambieert op het brede spectrum van hulpverlening op pakweg zijn of haar achttiende, moet aan de basis beginnen. Weet maar eens wat hulpverlening is, sterker nog, voel het maar eens. En dus vooral die schoolbanken uit, geen ellenlange lijsten van leerdoelen, ontwikkelingstrategiën (POP) of andersoortige papieren tijgers. Gewoon aan het werk aan de basis. Je wordt aan de hand genomen door een ervaren beroepskracht en kijkt hoe hij of zij het doet. Naast je observerende vermogen, ervaar je wat het is om konten te wassen, te eten op een groep psychiatrische patiënten of boodschappen te doen met iemand die de weg kwijt is. Je kunt ervaren wat je gevoel voor mededogen is, een kwaliteit die immers zonder uitzondering aanwezig moet blijven, als hulpverlener, de rest van je leven. Je gaat ervaren wat je sterke en zwakke punten zijn in ‘reallife’ en niet middels het scala aan idiote, soms bijna zwakzinnige oefensituaties.

Zelf heb ik daarbij de ‘oude’ vepleegkundige inservice opleiding als voorbeeld. Leren en werken tegelijk. Terugkoppeling, contemplatie en voorbereiding vinden uiteraard met enige regelmaat op een school plaats. De voorbereiding moet uiteraard qua achtergrondinformatie geheel gericht zijn op de individuele werkplek of werksoort. Geen uitgebreide academische modellen, waarmee menig afgestudeerde hulpverlener in het huidige tijdperk de werkelijkheid te lijf denk te moeten gaan.

Het heeft een aantal voordelen voor iedereen.

  1. De student leert te ervaren, hoe hij/zij staat in het werk en hoeft daar niet achter te komen op het moment dat hij of zij op papier al jaren maatschappelijk werker, psycholoog of zich een andere hulpverlenende kunde eigen heeft gemaakt, met soms alle teleurstellingen van dien.
  2. Voor de maatschappij als geheel, want de tekorten in de zorg nemen toe, en het zijn relatief goedkope en zeer gemotiveerde krachten, die een welkome aanvulling zijn op het arbeidspotentieel.
  3. Deze groep studenten hoeven niet in het dure stramien van beurzen en collegegelden, ze kunnen hun eigen broek ophouden en hebben zo geen schulden op termijn. En dat is handig, want echte forse salarissen zullen de meesten nooit verdienen.
  4. De hordes psychologen en anders academisch geschoolden ervaren eens wat het is om op de groep te werken, langer met mensen om te gaan dan de geënsceneerde gesprekken in de vele spreekkamertjes. Dit is een schat aan ervaring die de kwaliteit van hun latere werk als gedragsdeskundige echt ten goede gaat komen.

Na drie jaar, heb je een basis HBO certificaat algemene hulpverlening. Het geeft recht op een variëteit aan werkzaamheden. Je kunt immers dan al bogen op meer dan twee jaar daadwerkelijke werkervaring, dus groen als gras ben je zeker niet.

 Na de basis HBO werkopleiding, kun je je een jaar (misschien twee jaar specialiseren). Je specialisme krijgt verdieping van meet af aan omdat je immers al ‘echte’ werkervaring hebt. Bovendien kun je de kosten van je opleiding beperken omdat je al een diploma hebt als basis HBO hulpverlener. Dit werk kan tevens dienen als gerichte stageplek voor je specialisme.

Voor de universitair geïnteresseerden heeft het ook alleen maar voordelen, voor henzelf, maar ook voor de maatschappij als geheel. Je wordt als achttien jarige niet onder een glazen stolp klaargestoomd voor individueel hulpverlener, terwijl je van reallife nog niets weet. En de maatschappij loopt niet het gevaar dat psychologen en andere universitaire hulpverleners op die cruciale posities komen in hulpverleningsland, terwijl ze niet eens weet hebben dat ze de werkelijkheid vanuit de glazen stolp bekijken, met alle gevaren van dien. Met de basisopleiding HBO hulpverlener hoeft volgens mij een universitaire opleiding niet langer te duren dan drie jaar. Dat scheelt collegegelden, je hebt al een diploma, dus je kunt gemakkelijker een combinatie maken met werken. En als gedragsdeskundige bekijk je werkelijkheid minder vanuit de boeken en meer vanuit een holistische visie.

Het lijkt me een voorstel waarbij de verschrikkelijke kreet ‘win-win situatie’ erg nadrukkelijk van toepassing is. Vindt u niet soms?

PS. Ik geloof dat de kudde olifanten is verdwenen, maar zoals bekend is van boze kuddes olifanten. Ze kunnen altijd terugkomen, dus voor liefhebbers van porselein, blijf op uw hoede.

De lucht lijkt opgeklaard, maar voor hoelang?

Advertenties

Over sprakeloosid

Sprakeloos, en verhalen over die sprakeloosheid, maar ook verhalen die me sprakeloos doen staan. Kortom, over politiek, maatschappij, boeken, eigen verhalen en soms iets over mezelf. Maar verhaalt niet ieder geblogt woord over mezelf. Kortom, sprakeloos verhalen.
Dit bericht werd geplaatst in Pa Sprak en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s